Episodes

 • Vi människor gillar att jämföra oss. Problemet är att vi många gånger jämför oss helt fel. Vi jämför oss med de som har mer eller som har kommit längre på resan. Vi jämför oss med några få istället för att jämföra oss med alla. Vi missar att t.ex. mer än halva Sveriges befolkning inte har en krona i ett ISK eller att bara 2 av 10 äger en aktie i Sverige.

  I dagens avsnitt går vi genom data från Avanza, Pensionsmyndigheten, SCB och flera andra källor, för att ge en så rättvisande bild av den genomsnittlige svensken som möjligt. Vi hoppas även att det kan bidra till att du ska kunna:

  1) Ge dig själv en liten klapp på axeln
  2) Få en liten realitycheck
  3) Andas ut och se att du gör bra
  4) Få en möjlighet att fira dina framgångar

  Det är nämligen naturligt att jämföra sig. Gjort på rätt sätt så kan det inspirera, accelerera ens ekonomiska resa eller hjälpa en när det behövs. Men det kan också vara destruktivt om det görs på fel sätt, framförallt om man jämför sig "fel". Vår hjärna är inte duktig på att göra korrekta statistiska jämförelser.

  Sedan vill jag också säga tack till Avanza och Nicklas Andersson som hjälpt till med en hel del data. De är mest generösa med data av alla bankerna. En sak värd att tänka på dock är att även om Avanza är naturligt för oss som är ekonomiskt intresserade, så är ca 85 % av den svenska befolkningen INTE kunder på Avanza. Eller att 8 av 10 svenskar inte äger några aktier och av de 2 av 10 som faktiskt äger aktier, äger 42 % aktier i ett enda bolag.

  Vi brukar inte heller tänka på att nästan 60% av den svenska befolkningen INTE har ett ISK-konto. Att hälften av Avanzas kunder (15 % av befolkningen) inte har 50 000 kr totalt på sitt Avanza konto. De där miljonärerna man hör i sociala medier utgör också bara 7 % av Avanzas totala kunder, som i sin tur bara är en bråkdel av hela befolkningen.

  En viktig sak att skilja på också är median och genomsnitt. Medianen är det mittersta värdet och ofta betydlig bättre att jämföra på än genomsnitt som dras upp av extremerna (några få extretmt rika ökar snittet för alla). Hos LYSA har mediankunden ca 50 000 SEK. Hos Avanza har median-svensken vid 30 års ålder ca 40 000 SEK och sedan ökar det till ca 75 000 SEK för 40- och 50-åringar.

  Det är en stor skillnad mot genomsnittet vid samma åldrar som är ca 160 000 SEK för 30-åringen, 400 000 för 40-åringen och 550 000 för 50-åringen. Återigen viktigt att jämföra sig rätt. Mediansparandet på Avanza ligger runt 1500 kr/månad medan snittsparandet ligger på ca 2 700 kr/månad.

  Vi tittar på det även från ett globalt perspektiv. Om du har en total förmögenhet (boende, tjänstepension, inkomstpension, ppm, aktier etc) på 10 Mkr eller mer så tillhör du _världens_ rikaste procent av människor. I Sverige är det mer än halv miljon människor, eller 5 % av befolkningen. Samtidigt som halva jordens vuxna befolkning äger mindre än 1.5 % av förmögenheten.

  Ja, sådana här siffror och mycket till får du i dagens avsnitt. 🤓

  Tack för denna veckan,
  Jan och Caroline

  Länkar
  ======
  Artikel & Bildspel: https://bit.ly/rtrik
  Patreon: https://bit.ly/rtpatreon
  Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/

 • Här får du vår, forskningens och RikaTillsammans-forumets syn på hur man kan och bör investera 2022 (eller vilket år som helst). I årets uppdatering har vi förenklat och förtydligat - så att både du som är helt ny eller proffs - får glädje av förslagen. Som en bonus får du även ett par viktiga stickspår om t.ex. principen "tillräckligt bra". 😊

  Först och främst måste vi säga ett stort tack till communityn på RikaTillsammans-forumet som har samskapat dagens förslag. Det är hundratals kommentarer och många trådar som lett fram till detta förslag. Det är inget som jag hade kunnat göra på egen hand. Tack. På riktigt.

  En sammanfattning lyder som:

  1) Forskningen säger förenklat: "Investera i hela höstacken istället för att leta nålar. Köp alla bolag, i alla länder, i alla storlekar, i alla branscher så billigt som möjligt. Spara långsiktigt och regelbundet. Rör inte pengarna om inte dina förutsättningar eller mål har förändrats." Den bästa "översättningen" till en konkret strategi blir då: "Spara långsiktigt och regelbundet i billiga globala indexfonder."

  2) Det i sin tur översätter jag till: "Ta hjälp av en fondrobot som LYSA eller OPTI. De hjälper dig att sätta ihop en kombination av billiga indexfonder, spara långsiktigt, billigt och regelbundet." LYSA är bred, billig, hållbar och störst, men finns ej som app. OPTI liknar LYSA men finns som app men är i gengäld lite dyrare. Vi föredrar LYSA men rekommenderar även OPTI varmt, särskilt för den yngre mobile-first-generationen. Se gärna de sponsrade länkarna nederst OM du vill stödja oss.

  3) En variation - ej nödvändigtvis bättre - för den som vill göra själv / inte kan eller vill använda fondrobot är en kombination av fonden "Länsförsäkringar Global Indexnära" och ett bankkonto med insättningsgaranti. Vi använder själva Lunar Bank med 1 % ränta i dagsläget. Denna lösning är inte perfekt, men tillräckligt bra för de allra flesta. Variationer på fondval finns i forumet.

  4) För den som vill göra en lite bättre variant än i 3) så har vi en basportfölj på 100 % aktier. Den löser vissa problem som uppstår när man bara väljer en fond. LF-fonden äger t.ex. inte alla bolag på tillväxtmarknaderna eller globala småbolag. Nedan finns konkret förslag med fonder. Variationer finns på forumet. Med denna basportfölj kan du investera på vilken risknivå och sparhorisont som helst genom att balansera risken i aktierna med bankkontot.

  5) Vi avråder inte, men rekommenderar inte heller våra modellportföljer (Nybörjar-, Globala barnportföljen m.fl.). De är variationer på basportföljen och introducerar, för de flesta, en onödig komplexitet. Framförallt är det inte givet att den ökade komplexiteten (t.ex. guld) ger en högre avkastning. Alternativen 1-4 ovan är fullt tillräckliga. Du som redan har dem får gärna behålla dem. Det avser vi att göra. Ingen förändring sker i portföljerna då ingen förändring gör dem bättre. Ett gott betyg.

  6) I avsnittet pratar vi även om en del stickspår såsom ledartröjor i Tour de France, vikten av att välja sparhorisont (kort, vet-inte och lån) och hur beslutet av fördelning mellan aktier och räntor egentligen är långt viktigare än vilken fond / portfölj man väljer.

  Jag känner att det här kan mycket väl vara ett av våra bättre avsnitt på flera månader. Det ska bli spännande att se om du håller med. Kommentera därför gärna. 🙏

  Lycka till med ditt sparande,
  Jan och Caroline

  Artikel & PPT:
  https://bit.ly/rt-avsnitt238

  Sponsrade länkar (som inte påverkat innehållet alls):
  ====
  LYSA: http://bit.ly/rtlysa
  OPTI: https://bit.ly/rtopti
  Lunar: https://bit.ly/rtlunar
  Avanza: http://bit.ly/rtavanza
  Nordnet: http://bit.ly/rtnordnet

  Övrigt:
  Patreon: https://bit.ly/rtpatreon
  Workshop: https://bit.ly/rtdigitalworkshop
  Forumtråd: https://bit.ly/rtforum238

  Basportföljen
  ====
  70% Länsförsäkringar Global Indexnära
  10% Handelsbanken Gl Småbolag
  10% PLUS Allabolag Sverige
  10% Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
  kombinera med bankkonto för att balansera risk

 • Att spara brett och köpa hela höstacken istället för att leta nålar var en framgångsrik strategi 2021. Investerade du i globala indexfonder eller i en fondrobot, bör du ha fått en avkastning på 20 - 30 %. Ett tips inför 2022 är att ta ut en liten del av pengarna och fira. 🥂

  Början av året är ett naturligt tillfälle för uppföljning, reflektion och planering inför det kommande året. I dagens avsnitt tittar vi på det gångna börsåret och repeterar viktiga (men kanske tråkiga) saker och tips att tänka på för 2022. Vi gör även en sammanställning av utvecklingen för våra portföljer, fondroboten LYSA och några jämförelseindex att ha koll på.

  Det viktigaste tipset som jag vill skicka med dig efter dagens avsnitt är att fira. Fira och gör något du kommer minnas om 10 år - de flesta av oss minns inte t.ex. börsåret 2016. På samma sätt kommer vi inte minnas börsåret 2021 om något år. Däremot minns vi ofta saker vi gjort tillsammans med andra. Tipset är därför, att om du tjänade pengar 2021, ta ut en mindre del av vinsten och gör något som du kommer minnas om 10 år.

  För dig som vill komma igång:
  https://bit.ly/rtborja2022

  För att avsnittet inte ska bli än mer nördigt än det kanske redan är, så har jag exkluderat en djupare analys av portföljerna från avsnittet. Dock finns grafer och tabeller publicerade i forumet istället. Se länkar nederst. De viktigaste siffrorna att ha koll på från det gångna året är:

  - Stockholmsbörsen (alla bolag, SIXRX) i form av fonden "Plus Allabolag Sverige" 38,9 %
  - Globala börsen (exkl. tillväxtmarknader, MSCI World) i form av fonden "Länsförsäkringar Global Indexnära": 35,2 %
  - Globala börsen (inkl. tillväxtmarknader, MSCI ACWI) i form av fonden "SPP Aktiefond Global": 30,9 %

  Notera att ovan är den faktiska avkastningen som du fick om du investerade i fonden. Jag anser nämligen att den mest rättvisa jämförelsen är med något som man faktiskt kan lägga pengar i.

  Vår stående rekommendation är dock gå forskningens linje och köpa "alla bolag i hela världen, i alla storlekar, i alla branscher så billigt som möjligt, månadsspara regelbundet i dem och äga dem så länge som möjligt." Eftersom ovan inte inkluderar exakt alla bolag brukar vi försöka göra sparandet lite bättre genom att antingen rekommendera en fondrobot, utvecklingen för dessa har varit:

  - LYSA Bred (100 % aktier): 30,3 %
  - LYSA Hållbar (100 % aktier): 34,2 %
  - Opti 9 (75 % aktier, 15 % räntor, 10 % råvaror): 24,2%

  eller våra modellportföljer. Utvecklingen för dessa har varit:

  - Globala barnportföljen (80 % aktier, 10 % bankkonto, 10 % guld): 29,0 %
  - Nybörjarportföljen (50 % aktier, 20 % räntor, 20 % bankkonto, 10 % guld): 17,0 %
  - RikaTillsammans-portföljen (25 % aktier, 50 % räntor, 25 % guld): 10,6 %

  Den korta analysen är att allt har gått riktigt bra och över förväntan. En slutsats man dock kan dra är att man i år fick en lägre avkastning om man sparade riktigt brett och inkluderade tillväxtmarknader (+6,7%) och globala småbolag (+24,3%) då de sänkte portföljen.Något som dock förra året bidrog positivt. Det förklarar skillnaden t.ex. mellan LF Global och LYSA 100 %. På samma sätt förklarar det skillnaden mellan Lysa Hållbar och Lysa Bred.

  En annan intressant slutsats är att t.ex. förra året var det mycket snack om Ny Teknik-fonder. Efter år när de hade det väldigt tufft (typ +7 % mot börsens +39 %) så pratar ingen om det utan nu är det andra typer av fonder som man ska ha med då de gick bra 2021. Hoppas du börjar se mönstret så att du kan så stadigt i ditt stabila, lönsamma, forskningsbaserade och trista sparande. 😊

  Hälsningar,
  Jan

  Bildspel:
  https://bit.ly/rtba2021

  Sponsrat:
  LYSA: http://bit.ly/rtlysa
  OPTI: https://bit.ly/rtopti
  Avanza: http://bit.ly/rtavanza

  Övrigt:
  Ramverket: https://bit.ly/rtramverket
  Patreon: https://bit.ly/rtpatreon
  Nybörjar: https://bit.ly/rtnb2021
  Globala barn: https://bit.ly/rtgb2021
  RikaTillsammans: https://bit.ly/rtpupp2021
  LYSA: https://bit.ly/rtlysa2021
  Avanzianen: https://bit.ly/rtaz2021

 • Dagens avsnitt är en intervju och samarbete med fondförvaltaren och en av våra mest uppskattade gäster; Eric Strand. Vi pratar om hans syn på de megatrender som är tydliga just nu, risken för och med inflation, riksbankernas pengatryckande, läget i världsekonomi och mycket mer. Som vanligt svarar Eric även på era läsarfrågor.====OBS! Det här avsnittet publiceras 2 januari 2022 och vi har påbörjat arbete med de klassiska artiklarna - "Hur gick 2021?", "Bästa fonderna 2022", "Ombalansering 2022", alla dessa kommer släppas de kommande veckorna i januari precis som vanligt. Två dagar är bara lite tight och därav denna intervjun vi spelade in innan jul. Hoppas det är okej. 😊Diskussionerna är däremot redan i full gång i forumet för dig som vill ha en headsup: https://rikatillsammans.se/forum/ ====Jag brukar skoja om att Eric är en person som man alltid känner sig lite smartare när man har träffat även om man mår lite sämre. Han brukar nämligen alltid kasta ljus på något som man inte har tänkt på eller tagit hänsyn till. Erics lite egna syn på världen är också väldigt uppskattad. Lite som han själv säger, det går inte ha samma vy som alla andra och förvänta sig ett annat resultat än andra. Historiskt har han ju också haft mer rätt än fel, vilket gör det ännu lite mer jobbigt. 🤦‍♂️😊Med det sagt så vill jag även kasta in en brasklapp. Erics fonder är specialfonder och att han själv säger att "Vi har Europas mest riskfyllda fond" så är det inte en underdrift. Hans fond "AuAg SilverBullet" är en fond som lätt kan gå upp 50-80 % men den kan också utan problem backa med samma andel på några veckor. Den svänger extremt mycket och är således inte lämplig för alla. Syftet med fonden är att vara en liten del, nästan i form av en försäkring, i portföljen om man tror på Erics case. Precis som vi pratar om i avsnittet är det inte lätt att tolka marknaden. I avsnittet tar jag upp Morgan Housel som skrev på Twitter häromveckan. I början av 2021 var inflationen 1.4 % och guldpriset 1850 USD/oz och silverpriset 27 USD/oz. Om inflationen ökar så säger all konventionell visdom att silver och guld borde öka i värde. När vi spelade in avsnittet var inflationen 6.4 %, guldpriset 1788 USD/oz och silverpriset 22 USD/oz. Precis tvärtom. 🤦‍♂️Hur vi själva försöker skapa ordning i kaoset är att utgå från att ingen sitter på sanningen, inte vi, inte Eric, inte FED eller riksbankerna. Däremot vågar jag inte betta emot någon. Således har vi konstruerat vårt sparande med basen i en fondrobot/indexfonder och sedan har vi kompletterat med t.ex. Erics fonder i vår lekhink. På det sättet kommer det gå "okej" i de flesta klimat även om det inte blir någon storslam i något. Lite som i Chernobyl-serien: "Not great, not terrible." Med det så vill jag och Caroline passa på att tacka för 2021, önska en god fortsättning och vi ser fram emot att ses även detta år. Hälsningar,Jan & Caroline (och Eric så klart)Innehållsförteckning====00:00:00 - Intro00:07:16 - En grön omställning00:11:28 - En ny fond, AuAg ESGO ETF00:14:38 - Vart är vi just nu ekonomiskt?00:19:26 - En perfekt storm00:21:57 - Man säger att räntan ska höjas men stämmer det?00:27:23 - Samband mellan inflation och ränta00:31:44 - Den stora inflationen har inte börjat än00:36:04 - En sund ekonomi i balans00:41:07 - Den som står i skuld är inte fri00:45:54 - Vad har den största överraskningen i marknaden varit under 2021?00:50:09 - Lån har gjort att ekonomin växer snabbare00:53:16 - Hur spelar man försvar?00:56:14 - Bilda din egen uppfattning01:00:05 - Get rich och stay rich01:04:09 - Hur mycket guld ska man ha?01:08:28 - Sälja guld vid nedgång för att köpa aktier?01:15:00 - Priset på guld och silver01:20:54 - Det går enligt plan med fonderna01:26:04 - Kommer riksbankerna sälja sina papper?01:28:08 - Kommer centralbankerna sälja sitt guld?01:29:52 - Hur ser Eric på Bitcoin?01:33:10 - Förnybar energi och kärnkraft01:39:10 - Bli din egen, följ inte någon för hårt

 • Det här avsnittet, som är ett samarbete med LYSA, är en fristående fortsättning på avsnitt 234. Här svarar Patrik på många av de frågor som ni lyssnare och följare har skickat in. Vi valde att ta det separat som två avsnitt istället för att ha ett enskilt avsnitt som blev superlångt. Se gärna innehållsförteckningen för en översikt:

  00:09:12 - Varför har Lysa home bias mot Sverige?
  00:13:31 - Kommer man introducera belåning på portföljen?
  00:17:37 - Hur väljer LYSA räntor?
  00:23:58 - Kommer LYSA ta in guld i sin portfölj?
  00:29:00 - Äga en representation av allt som finns på marknaden
  00:31:01 - Vad kan man förvänta sig i avkastning över en längre tidsperiod från LYSA?
  00:35:37 - Vad hände med tail-risk hos LYSA?
  00:41:52 - Kan indexfonder bli för stora?
  00:45:54 - Vad händer om fler vill ta ut pengar från LYSA på samma gång?
  00:48:53 - Är Lysa lönsamma?
  00:51:55 - Kommer man kunna ha fullmakt för två personer på ett konto?
  00:55:34 - Vad har LYSA för jämförelseindex?
  00:57:58 - Kommer LYSA ha en home bias även i andra länder?
  01:02:12 - Har Lysa planer på att sänka avgiften?
  01:04:46 - Hur går det för LYSA i Finland och Danmark?
  01:06:26 - Hur ser LYSA på sin hållbara portfölj?
  01:09:44 - Det är viktigt i sitt sparande att vara förberedd på olika scenarion

 • Dagens avsnitt är ett samarbete och en intervju med Patrik Adamson som är medgrundare till och VD på fondroboten LYSA.

  För dig som har följt oss ett tag är det ingen hemlighet att vi är LYSA-fans och att vi har placerat en stor del av våra egna pengar hos dem. Och nej, det beror inte på att LYSA ger bäst ersättning (snarare tvärtom, deras jakt på låga avgifter gäller även ersättningar för samarbeten) utan för att LYSA är de som ligger närmast vår egen och forskningens investeringsfilosofi. Det vill säga att spara långsiktigt, regelbundet och billigt i alla bolag i hela världen i alla branscher och i alla storlekar. Det närmsta ett one-stop-shop-sparande vi känner till.

  Dagens besök är det första av Patrik på över två år och eftersom vi har fått in många frågor från er har vi delat upp det i två delar. Den här första delen är en mer generell introduktion och samtal kring indexfonder och fondrobotar i allmänhet och LYSA i synnerhet. Nästa del är i princip bara svar på era frågor. Vi tar upp allt från den relativt smala Sverige-fonden, pratar om Lysas lösning med att göra en egen Sverige-indexfond, vi pratar om guld, hävstång, naturlig avkastning och mycket mer.

  Jag personligen tyckte även att avsnittet var lite roligt eftersom vi upptäckte att Patrik svarade lite annorlunda på vissa av frågorna än vad jag själv brukar göra när jag får dem. Inte helt olika, men ändå tillräckligt för att vi skulle kunna skratta lite åt det. Vi kom även fram till en del metaforer där våra olika svar byggde på varandra.

  Jag brukar ju t.ex. jämföra LYSA med en cyklist i Tour de France. LYSA är cyklisten som aldrig kommer att vinna någon enskild etapp. Det kommer aldrig bli någon ledartröja, bergsetapp- eller sprintetapp tröja. Däremot kommer cyklisten jämt komma placerad på ett genomsnittligt resultat.

  Patrik byggde vidare på metaforen att över tid borde cyklisten komma i den översta tredjedelen till följd av att det över tid sällan är samma cyklister som handlar i den övre halvan. Snarare tvärtom, i alla fall för varje år som man lägger till handlingarna.

  Det som vi däremot inte fick med var Pensionsmyndighetens rapport som publicerades häromdagen som var, minst sagt skeptisk till fondrobotar. Det är en diskussion vi har i forumet i dagsläget och som jag tror vi får anledning att återkomma till. Se länk nedan:
  https://bit.ly/3Etefol

  Jag hoppas att du uppskattar avsnittet och för dig som vill ha än mer, hittar du del två med frågor och svar nedan. Samtidigt får vi passa på och önska god fortsättning. Planen framåt i närtid är att nästa vecka hälsar Eric Strand på och därefter blir det dags för de vanliga artiklarna: "Bästa fonderna 2022", "Ombalansering 2022" och "Hur gick 2021". Precis som vanligt. 😊

  Många hälsningar,
  Jan Bolmeson

  Länkar
  ====
  Sponsrad länk:
  https://rikatillsammans.se/partner/lysa


  Innehållsförteckning
  =====

 • Tänk om vi som är intresserade av ekonomi ibland gör ekonomi tråkigt för andra? Tänk om vårt uppgift är att uppmuntra de små otillräckliga stegen, även de som vi själva kanske inte hade tagit?

  Dagens avsnitt är en fristående fortsättning på diskussionen i avsnitt #231 "Tänk om ekonomi är penseln att måla ditt liv med". I början av december fick jag förmånen att bli inbjuden av @HanaPee till att lajva ekonomiexpert i serie intervjuer Hanna gjorde med sina kompisar.

  Det var på många sätt en ögonöppnare. I normala fall umgås jag nästan bara med människor som också är ekonomiintresserade, i de flesta fall betydligt bättre än vad jag är. I dessa sammanhang blir vissa saker så självklara att man till slut slutar tänka på dem eller till och med får en skev verklighetsuppfattning.

  Att hänga med Hanna tog mig ur sitt sammanhang och in i en annan verklighet. Plötsligt kunde jag från ett annat perspektiv se hur t.ex. vissa råd jag själv gett är direkt kontraproduktiva. Att t.ex. spara till en buffert och sedan i en fondrobot - som är min goto-rekommendation - kan vara totalfel för någon som egentligen hade behövt ett ekonomiskt självförtroende mer än en buffert.

  Det blev väldigt tydligt i ett fall med en tjej, Julia, som beskrev sig själv strulig med pengar. Hon hade t.ex. fått en betalningsanmärkning, hade haft en skatteskuld på 150 000 SEK till Skatteverket och så vidare. Men ju mer jag lyssnade så insåg jag hon inte alls var dålig på att hantera pengar. Hon hade bara inte något ekonomiskt självförtroende.

  För det första så har väldigt få av oss fått någon ekonomisk utbildning och det vi får höra om pengar när vi är små är oftast helt meningslöst. För det andra hade hon gjort rätt för sig och betalat av en skuld till SKV på 150 tkr. Som jag sa till henne, jag kan inte komma på något mer oinspirerande mål att arbeta mot än att tjäna pengar till Skatteverket och hon hade klarat det med.

  När något har varit tillräckligt viktigt för henne så hade hon alltid löst. Tänk om det egentligen bara handlade om hon var uttråkad kring sin ekonomi - och såg saker som många av oss som är "frälsta" redan ser om X som kan vara möjligt i framtiden. Det var då hon utbrast hon ville spara till en Rolex-klocka.

  Min första tanke var; "Njae, det var ju kanske inte det jag hade rekommenderat..." Men jag hann fånga mig själv eftersom jag insåg att ett Rolex-sparande är det bästa hon kunde göra. Det var något som skulle motivera ett sparande, det var inspirerande, något som betydde mycket och framförallt skulle skapa stolthet inför sig själv. Precis som andra mål som t.ex. FIRE kan vara för oss andra.

  Tricket tror jag är att inte döma eller propsa på buffert/fondrobot, utan i en sådan situation snarare fokusera på att vinna kriget hellre än slaget. Kan man spara ihop till en Rolex så kan man spara ihop även till andra saker.

  Dessa två avsnitt har satt igång en hel del tankar. T.ex. pratar vi avsnittet även om ett antal tips som jag så här i efterhand inser att de är också bara bra under vissa förutsättningar. Det är inte omöjligt att det blir ett stort omtag under 2022. Att börja tänka i principer och frågor snarare än verktyg och metoder. To be continued.

  Tack för att du hänger med oss och God Jul!

  Hälsningar,
  Jan och Caroline


  Innehållsförteckning
  00:04:21 - Tänk om ekonomi är penseln du målar ditt liv med
  00:07:35 - Sitter du i baksätet av din ekonomi?
  00:14:15 - 40/60 portfölj med vad?
  00:18:35 - Motivation och Hotivation
  00:21:31 - 1000 kronor extra i månaden i resten av livet
  00:25:24 - Var nyfiken som förälder
  00:28:40 - Vad drömmer du om?
  00:35:21 - Skillnaden mellan lätt och svårt är strukturen
  00:39:25 - Välj ett område du drar ner kostnaderna inom
  00:42:39 - Skilj på hundra- och hundratusenkronors frågan
  00:50:22 - Skaffa dig ett drömjobb
  00:57:48 - Skaffa dig en extra inkomst
  01:04:31 - Investera lätt och rätt
  01:11:00 - Din ekonomiska situation är en följd av ditt beteende

 • Dagens avsnitt är ett samarbete med Andreas Brock och Henrik Milton som förvaltar globalfonden Coeli Global Select. Henrik och Andreas är "min sten i skon" eftersom de gör precis det som jag säger inte borde fungera; välja ut bolag som går bättre än andra över tid. Enligt deras egen utsago: världens ca 30 finaste bolag som har en omsättnings- / vinsttillväxt på 15 procent eller mer per år.

  Andreas och Henrik är uppskattade gäster som har besökt oss varje år sedan 2018. Jag tycker nämligen att det är viktigt, om inte viktigare, att prata med dem som har en annan åsikt än en själv. Till skillnad från många på nätet som säger sig slå index, men man inte har någon möjlighet att verifiera det, så gör Andreas och Henrik allt väldigt publikt.

  De har en fond som har mer än 10 000 miljoner SEK i förvaltning, de har rapporterat utveckling och innehav varje månad sedan 2014, de kan inte manipulera sin historik, de granskas av externa parter, de har skin-in-the-game OCH de har slagit index. Både sedan start - och värre för mig personligen - sedan 2018 då vi slog ett vad efter första avsnittet att mitt val - den billiga passiva globalfonden Länsförsäkringar Global Indexnära - skulle gå bättre än deras aktivt förvaltade fond med hög avgift. Just nu leder de vadet med 10 procentenheter. Deras fond är i skrivande stund +87 % och LF är +77 %. 🤦‍♂️😂

  Väldigt förenklat tolkar jag deras viktigaste tes som: bra företag vars omsättning och vinst växer med mer än 15 % per år borde över tid ha en aktiekurs som växer med 15 % per år eller mer. Lägger man till väl underbyggd research - de besöker alla sina innehav (och skriver om det på sin blogg) - låg skuldsättning, hållbart arbete och bra management så borde oddsen vara på ens sida att gå bättre än börsen i genomsnitt. Hittills har det varit svårt att argumentera mot deras resultat.

  I avsnittet pratar vi även om dagsaktuella saker såsom inflation, att börsen alltid är orolig i det korta perspektivet men att företagens vinster är drivande i det långa perspektivet, att det är resursbrist i många sektorer men att flaskhalsarna är på väg att lösa sig, att aktier är som tåg som man kan hoppa på och hoppa av fler gånger och mycket mer. De hade en ganska optimistisk syn på framtiden, även i ett inflationsscenario.

  Om man avviker från min generella regel om att bara investera i indexfonder brukar jag alltid rekommendera att anmäla sig till nyhetsbrevet som förvaltaren av ens pengar ger ut. Avanza / Nordnet ger nämligen inte ut kontaktuppgifterna till fondbolagen och då missar man många gånger relevant information. Det gäller inte bara Coeli Global utan alla aktiva fonder som du har. Lite en hygienfaktor i mitt tycke. 😉
  https://bit.ly/3rZWVEY

  Ett sista tips, om du väljer att köpa fonden via SAVR som var på besök häromveckan, så får du uppemot 35 % rabatt på fondavgiften (1.12%) vs Avanza/Nordnet på (1.73%). Givet att du inte har mindre än 50 000 kr i totalt sparande hos Avanza, då det är gratis.

  Sponsrade länkar:
  SAVR: https://rikatillsammans.se/partner/savr
  Avanza: https://rikatillsammans.se/partner/avanza

  Tack för denna veckan,
  Jan, Caroline, Andreas och Henrik

  Innehållsförteckning
  =====
  00:00:00 - Intro
  00:08:27 - 15% årlig avkastning över tid
  00:14:49 - Det är viktigt att träffa företagen för att göra en analys
  00:17:16 - Tiden är en viktig faktor
  00:19:50 - Favoritmisstag
  00:22:18 - Effektiv eller ineffektiv marknad?
  00:24:50 - Det konstigaste företagsbesöket
  00:28:50 - Långsiktigt är det företagets vinster som driver upp aktien
  00:32:08 - Man måste vara öppen för nya idéer
  00:35:35 - Fundamental analys är viktigt
  00:38:00 - Folk ska kunna se vad de äger och vara stolta
  00:39:53 - Aktier är som tåg
  00:43:29 - Investeringen i Acast
  00:46:32 - Resursbristen i världen
  00:50:14 - Farhågor kring inflation?
  00:54:21 - ESG skapar en kul dynamik i aktieanalysen
  00:57:57 - Viktiga nyckeltal
  01:00:06 - Det är viktigt att kommunicera sin historia
  01:01:41 - Det handlar om avkastning över tid

 • Idag pratar vi om frågan: "Tänk om ekonomi om ekonomi är roligt?". Vi tittar på ekonomi utifrån perspektivet "penseln att måla sitt liv med", att skapa roliga regler för att faktiskt spendera och inte bara spara pengar och att ekonomi inte handlar om matte. I introduktionen till alla våra avsnitt säger vi "ta din ekonomi till nästa nivå på ett enkelt och ROLIGT sätt". För oss har det i alla år varit självklart att ekonomi ÄR roligt. Till och med på en nivå att vi inte reflekterat över att det kan vara annorlunda. Därför blev det en realitycheck när vi för någon vecka sedan blev kontaktade av @Hanapee och inbjudna till att filma en serie avsnitt om ekonomi riktade till yngre människor. I förberedelserna så insåg jag att de flesta - i alla fall utanför RikaTillsammans-sfären - upplever att ekonomi faktiskt är något trist, tråkigt och till och med ångestframkallande. Egentligen är det ju inte konstigt att de flesta upplever att ekonomi är klurigt. I princip INGEN har fått någon formell utbildning i det. Vi lär oss inte det i skolan och från våra föräldrar lär vi oss ofta strunt som att: "Pengar växer inte på träd", "Pengar är runda för att de ska rulla" eller "Det viktiga är inte pengar, det är att vi har hälsan". Jag anser det vara struntsaker - eftersom t.ex. det sista påstående implicit antyder att "Rika människor är sjuka", vilket vi vet inte är sant. Det leder till att de flestas interaktion med ekonomi blir - en räkning som ska betalas, ett svårt val där man behöver välja mellan två alternativ, en oförutsedd utgift eller ett hinder för något man skulle önska. Tro f-n att man tycker att ekonomi är tråkigt om alla ens interaktioner är reaktiva. Men som min vän Charlie Söderberg en gång sa till mig; "Tänk om inte ekonomi är tråkigt. Tänk om din ekonomi är tråkig?" Sjukt provocerande men potentiellt livsförändrande. För tänk om ekonomi istället kunde handla om: - Läran om att få det man vill ha i livet- Vara penseln man målar sitt liv med?- Lära oss spendera pengar på det vi älskar- Använda pengar för att göra oss själva och andra lyckligaDå uppstår nämligen den spännande frågan: "Vad vore då möjligt?". Jag tror att de flesta av oss upplever att saker blir mycket roligare när vi sitter i framsätet och är proaktiva än sitta i baksätet och inte kunna påverka vart färden tar vägen. Tänk om ekonomi handlar om att göra en resa därifrån du är idag till dit du skulle vilja vara? När du vet vart du är på väg, det är då ekonomi blir intressant på riktigt. Det är då pengarna bara blir verktyget för att nå dina mål. Då kan vi leka med uppskjuten belöning och påståenden som t.ex. @axr skrev i forumet: - Är det värt att investera 1000 kr i månaden i 10 år för att sedan ha 1000 kr i månaden resten av livet? Det och mycket pratar vi om idag. Vi hoppas att du gillar avsnittet. 🙂Jan och CarolineLänkar & bildspel==== https://rikatillsammans.se/ekonomi-roligt/Innehållsförteckning====00:02:55 - Bästa råden till ekonomiskt ointresserade00:05:32 - Framåtriktade regler kring ekonomi 00:10:30 - Är ekonomi tråkigt svårt och tråkigt?00:13:15 - Ingen har lärt oss om ekonomi 00:17:10 - Ekonomi har kidnappats av pengar 00:20:35 - De flesta har missuppfattat disciplin00:23:47 - Regler för att spendera pengar 00:27:49 - Hur ser en perfekt vecka ut?00:33:09 - Få 1000 kronor i månaden i resten av ditt liv00:35:57 - Spara mer och ha mer tålamod 00:38:29 - Ekonomi handlar inte om matte00:41:58 - Jan har ingen budget 00:47:11 - Hotivation och motivation 00:51:37 - Hur kan du göra både och? Spara och slösa 00:58:24 - Utnyttja pengar till det som de är bra på01:01:35 - Ett rikt liv handlar inte om hur lite man kan spendera 01:06:00 - Spendera extravagant på det som ger dig energi 01:09:40 - Gör något varje år som du kommer minnas om 10 år01:13:28 - Betala dig själv först, spendera sedan med gott samvete 01:16:10 - Fyrdubbla dina utgifter, hur skulle det se ut?01:21:02 - Vilka områden bryr du dig inte om?

 • Dagens avsnitt är ett samarbete med GoMore och handlar om bildelning. Bildelning i avseendet att tjäna pengar på att hyra ut sin befintliga bil, eller spara pengar genom att vid behov hyra bil istället för att äga den. Tidigare i höstas gjorde vi fyra avsnitt om bilekonomi i samband med att vi sålde vår bil och köpte en ny. Nora kontaktade oss då och påpekade – det som flera av er också påpekat – att det faktiskt är ett alternativ att INTE ha bil. Det är faktiskt ganska mycket pengar man lägger på en bil om man räknar med allt – i vårt fall nästan 8 000 SEK i månaden inkl. allt.Dessa pengar kan man – beroende på ens prioriteringar – använda bättre. T.ex. att använda en bildelning- eller en bilprenumerationstjänst där man hyr bil vid behov (eller som en läsare påpekade göra typ 40 taxiresor för 200 kr per månad 😳). Det andra alternativet, som jag inte tänkt på (emotionellt förträngt?) är att man faktiskt kan hyra ut sin bil och tjäna pengar på det. På sin hemsida har GoMore en räknare som ger en uppskattning hur mycket man kan tjäna. Nu kanske man får ta den med en nypa salt beroende på period, område, säsong och så vidare, men även om man halverar beloppen så är det inte oväsentliga belopp. Några exempel i Malmö (och annan stad i parentes):- Volvo V70 (2009) – ca 4 400 kr/mån (2 750 kr/mån)- VW Passat (2015) – ca 4 500 kr/mån (2 800 kr/mån)- Kia Ceed (2018) – ca 4 000 kr/mån (2 500 kr/mån)- Tesla Model Y (2021) – ca 13 000 kr/mån (8 000 kr/mån)Bor man i Göteborg eller Stockholm är beloppen än högre. Du kan gärna testa själv, länk finns nederst. Det intressanta är att man med många bilmodeller kan tjäna mer än TCO-kostnaden, vilket går i linje med det som Nora säger i avsnittet att man mer eller mindre skulle kunna leasa en ny bil och ha den extremt billigt, till och med kanske gå plus på den. 🤯Min insikt under inspelningen är hur känslomässigt kopplad jag faktiskt är till vår bil. Trots att vi har den perfekta bilen för uthyrning; en familjebil, kombi, elbil, Tesla, bor i storstad och kan klara oss flera dagar utan den, så tar det emot att hyra ut den. Det är allt från tankar kring: ”kommer andra ta lika väl hand om den som jag?” till irrationella tankar som ”tänk om någon krockar med den?” eftersom den är försäkrad under uthyrningen. Caroline är självklart mycket längre i processen än jag.Ironin i det hela är att vi själva faktiskt i somras hyrde en bil via GoMore när vi ville prova en Tesla på riktigt. Vi skulle hämta dottern på kollo i Trollhättan och körde därmed 80 mil på 24 timmar. Vi var superförsiktiga och det var jättesmidigt. Sedan hyrde vi även skåpbil när vi skulle köra gräsklipparen till service, även det supersmidigt. Så jag fattar att på någon nivå är det irrationellt – särskilt när det finns pengar att tjäna. Pengar som dessutom kan sättas i arbete i ens sparande. I vårt fall med teslan skulle det kunna bli mycket pengar, det är bara jag som är lite emotionellt dum i huvudet. 🤣🤦‍♂️Det här och mycket mer diskuterar vi tillsammans med Nora från GoMore i dagens avsnitt. Eftersom det är ett samarbete så erbjuder de dessutom:- 350 kr rabatt när du hyr bil via deras hemsida (annonslänk), ange koden: rikatillsammans när du bokar- Vill du hyra ut med ”nyckelfri”-funktionen bjuder de på installation och 6 månaders abonnemang om du mejlar deras kundtjänst och anger ”rikatillsammans” (att bara lägga upp sin bil är kostnadsfritt)Vi har även en hel del diskussioner i forumet på temat låd/lastcykel som alternativ till bil. Vi hoppas att du gillar det här avsnittet som förhoppningsvis (för tredje) gången avslutar serien om bilar för i år. Nästa vecka kommer det handla om ”tänk om ekonomi” är roligt och sedan har vi lite fler spännande gäster på gång, t.ex. Eric Strand och Andreas & Henrik från Coeli.Med önskan om en glad första advent,Jan och CarolineSponsrad länk till GoMore (och räknaren):https://rikatillsammans.se/partner/gomore

 • Redan Benjamin Graham lär ha sagt: "Pris är vad du betalar, värde är vad du får - oavsett om det handlar om strumpor eller aktier.". Medan värdet ofta kan räknas fram sätts priset av marknaden och beror till stor del på psykologi. Något som jag underskattat (och missat tjäna pengar på) flera gånger de senaste åren. Det här är del tre i överkursserie: "Vad krävs för att slå index?" utifrån Howard Marks bok "The most important thing".

  OBS! Det här avsnittet är inte till för dig som är en ny sparare eller precis har kommit igång. Det är definitivt ett överkursavsnitt och vi rekommenderar alltid att börja med avsnitt 99 eller avsnitt 190. Det är egentligen allt man behöver veta, det här avsnittet är mer åt nörderi-hållet.

  Idag handlar avsnittet om relationen mellan pris och värde som till stor del styrs av psykologi. En nyckel i investerande handlar om att vara på det klara med vem som gillar en investering idag och vem som inte gör det. Att investera är på många sätt som att delta i popularitetstävling. I alla fall på kort sikt.

  Inom sparande borde det rationella vara att ju mer priset ökar, desto mindre populärt borde det bli. Tyvärr är det väldigt sällan så, snarare tvärtom. Ju högre priset stiger, desto större blir intresset. I skrivande stund stämmer det för t.ex. krypto, Tesla och m.m. Det är samma motiv till att många investerar i fonder som gått bra på sistone, trots att forskningen (och avsnitt 123) visar att de sambanden inte finns där.

  Tyvärr är det svårt att agera rationellt då hela investeringsvärlden är riggad för att vi ska göra fel sak vid fel tillfälle. Jag har flera exempel på misstag jag har gjort på senare tid, särskilt sådana där jag underskattat marknadens pyskologi. T.ex. när jag tackade nej till en större post i Klarna, avstod från emissionerna i Flat Capital, Truecaller, Volvo m.fl. med motiveringen att priset var högre än mitt bedömda värde. Total miss i bedömningen hur populära dessa aktier skulle vara.

  En insikt detta året är: "Priset är högt" är långt i från synonymt med "nästa rörelse kommer vara nedåt". Tillgångar kan fortsätta vara överprisade länge och eller bli ännu dyrare. Det är därför jag i mångt och mycket landar i att spara i indexfonder. Genom att regelbundet och automatiskt spara i indexfonder över en lång tidsperiod kommer jag få marknadens genomsnittliga pris och marknadens genomsnittliga avkastning. Helt utan ansträngning, utan någon tid, energi, kompetens eller behov av åsikt eller svar på svåra frågor.

  Genom att de flesta dessutom underpresterar mot index över tid, kommer det dessutom - över tid - ge en bättre avkastning än de flesta. Men det är en bonus. 😉

  Tack för denna veckan,
  Jan och Caroline

  Länkar
  ====
  Communityn: https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Innehållsförteckning
  ====
  00:03:54 - Hur slår man en schackmästare?
  00:08:16 - Värde och pris är inte samma sak
  00:11:24 - Köp billigt och sälj dyrt, vad innebär det?
  00:18:16 - Värdeinvesterare och tillväxtinvesterare
  00:20:25 - Vill man ha dramatiska resultat eller stabilitet?
  00:24:00 - Man måste ta hänsyn till framtiden
  00:28:21 - Man behöver ha tillit till att man har gjort rätt
  00:34:55 - Hur vet du när du har fel?
  00:39:31 - Ta hänsyn till hur andra agerar
  00:42:45 - Det handlar om att köpa aktien vid ett bra pris, vid ett bra tillfälle
  00:48:31 - Om det vore enkelt hade all gjort det
  00:51:49 - Psykologin ger förståelse för värde och pris
  00:53:51 - Alla gillar en vinnare
  00:58:14 - Att ta kontroll över sitt ego
  00:59:41 - Ett korn av sanning
  01:02:02 - Hela marknaden är riggad för att du ska misslyckas
  01:06:38 - Wave and smile Jan
  01:10:08 - På sikt kommer saker komma till sitt rätta värde
  01:14:17 - Övergripande strategier för överavkastning

 • Dagens avsnitt är ett samarbete med SAVR där vi intervjuar medgrundaren Daniel Aarenstrup. Vi diskuterar avgifter i fondbranschen, hur man kan spara pengar på att äga samma fond men på annat ställe, vi nördar kring hur det går till i kulisserna när en hundralapp går från ditt konto in i en fond och Daniel svarar på en hel del av era inskickade frågor.

  När SAVR startade för drygt två år sedan var jag väldigt positiv. Väldigt länge har framförallt Avanza och Nordnet haft en dominerande ställning och dikterat många av villkoren i sparbranschen. Ett sådant villkor, som de flesta inte känner till, är att Avanza / Nordnet tar väldigt bra betalt för sina tjänster, bara inte av oss utan av fondbolagen och därmed indirekt av oss. När du och jag sparar i en fond på Avanza / Nordnet så går uppemot 50-60 % av fondavgiften direkt till dem.

  Det vill säga att på en avgift på 1.4 % går 0,7 % till förvaltaren som verkligen kämpar för att du och jag ska få en bra avkastning. Den andra hälften går till Avanza för att förvaltaren får ha sin fond i en lista hos dem. Precis som många andra har jag länge ifrågasatt om det är rimligt att vi ska betala dessa höga avgifter till dem.

  I stora drag var det SAVR:s idé. Att starta ett bättre fondtorg, men istället för att ta 50 % av avgiften så tar man betalt på ett mer schysst sätt. Hos SAVR är det i dagsläget ett fastpris om 9 baspunkter (=0.09 %). Det betyder att en hel del fonder blir väldigt mycket billigare hos SAVR. Några exempel på aktivt förvaltade fonder som vi själva har haft uppe i andra avsnitt:

  - AuAg SilverBullet 0,89 % istället för 1,5 %, dvs 40 % rabatt
  - Coeli Global - 1.12 % istället 1.73 %, dvs 35 % rabatt
  - TIN Nyteknik, 1.08 % istället för 1,6 %, dvs 32 % rabatt

  Lite beroende på hur man räknar (tidsperiod, avkastning etc) så ger en 35 % lägre avgift ungefär 3,0 % högre slutvärde på 5 år, 6,0 % högre värde på 10 år, ca 11,6 % på 20 år osv. Säg på historiska 8 % avkastning, 100 000 SEK och 20 årig tidsperiod pratar vi om en diff på 372 tkr vs 328 tkr, dvs nästan 44 tkr (=11,6 %). Vi pratar alltså fortfarande samma fond, samma avkastning, bara olika ställe man äger det på. Se gärna graf på bloggen:
  https://rikatillsammans.se/savr

  Ovan är alltså INTE en rekommendation att frångå indexfonder eller fondrobot, utan snarare att överväga att använda SAVR för de fonder man har med höga avgifter och man har tänkt hålla långsiktigt. I avsnittet pratar vi även om de nackdelar som SAVR haft på sistone, t.ex. med långa flyttider (som handen inte bara berott på dem) så det är något att ha i beaktande. Inget är så bra att det inte finns några nackdelar. 😉

  Numer kan man även ha sina indexfonder (t.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära) hos SAVR vilket också är positivt. Dock får man ingen rabatt eftersom avgifterna på dessa redan är så låga. Det går således att köra allt sitt fondsparande på SAVR, men jag personligen ser det fortfarande mer som ett komplement än en ersättning. Ett komplement där man kan parkera sina aktivt förvaltade fonder med höga avgifter.

  Om du bestämmer dig för att prova, använd gärna vår sponsrade länk:
  https://rikatillsammans.se/partner/savr

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  ====
  00:10:16 - Savr är ett billigare alternativ
  00:15:41 - Ingen naturlig prispress förrän nu
  00:19:59 - Systemet håller uppe priserna
  00:24:00 - Gett tillbaka 10 Mkr till kunderna
  00:27:55 - Genomsnittskunden
  00:33:29 - Vad ingår i en fondavgift?
  00:46:25 - Insättningsgaranti vs investerarskyddet
  00:49:31 - Resan för en hundralapp, från lönekonto till fond
  00:58:43 - Är Savr tryggt?
  01:06:36 - Varför tar en flytt lång tid?
  01:10:54 - Långsiktighet är viktigt
  01:13:09 - Dyrare valutaväxling på Savr, varför?
  01:16:06 - Savr har en app
  01:18:57 - Savr har inga planer på egna fonder
  01:22:45 - Indexfonder på Savr
  01:30:23 - Savr har Vanguards fonder
  01:36:46 - Likheter mellan träning och sparande

 • Idag fortsätter vi med fördjupningen i frågan: "Vad krävs för att slå index och få en bättre avkastning än andra (eller en indexfond/fondrobot?"). Vi utgår från Howard Marks bok "The most important thing". Vi konstaterar att marknaden är i stora drag effektiv med öar av ineffektivitet. Dessa öar bidrar med felprissättningar som är förutsättningen för att ens kunna slå index.

  OBS! Det här avsnittet är inte till för dig som är en ny sparare eller precis har kommit igång. Det är definitivt ett överkursavsnitt och vi rekommenderar alltid att börja med avsnitt 99 eller 190. Allt annat är mest nice-to-know.

  Tesen jag bygger avsnitten kring - eller egentligen hela bloggens filosofi - kan sammanfattas i exemplet där man vill vinna över en stormästare i schack. Det finns egentligen bara två sätt att göra det på. Det ena sättet är att du tränar på att spela schack, skaffar dig år av erfarenhet, läser böcker, spelar partier, bygger din kompetens och i framtiden så kommer du kanske slå stormästaren. Det andra är att man helt enkelt inte spelar schack och vinner genom att "fuska" och spela ett annat spel.

  Min angreppsvinkel - som många inte håller med om - är att det kräver en enorm ansträngning att slå schackmästaren i schack. Jag anser att de flesta av oss har större möjlighet att tjäna pengar genom att just fuska. Genom att inte ens spela spelet.

  Rent konkret kan man säga att det är temat i dagens avsnitt. Hur kan man spela ett annat spel? Det mest basala svaret är - spara regelbundet, långsiktigt i alla bolag, i alla länder, i alla storlekar, i alla branscher. Det kräver ingen kompetens, ingen erfarenhet, ingen insats mer än de 15 minuterna det tar att sätta upp ett automatiskt sparande i fondrobot som t.ex. LYSA. Det andra överkurs-sätten att "fuska" är är att belåna sparandet i indexfonden eller ha en s.k. faktortilt genom att ha en övervikt mot småbolag, värdebolag och lönsamma bolag.

  Det tredje sättet är att utnyttja de områden där marknaden inte är effektiv. Det vill säga att han konstaterar att t.ex. den amerikanska börsen S&P500 är väldigt känd, det är svårt att göra en bättre analys än andra och informationsspridningen är effektiv. Det är slöseri med tid och energi att försöka slå index på en effektiv marknad (precis det som effektiva marknadshypotesen säger).

  Men, det finns marknader som inte är effektiva. T.ex. nordiska småbolag inom tech och medicin (läs: fonden TIN Nytekniks nisch) är betydligt mindre effektiv än S&P500. Den onoterade marknaden är väldigt mycket mindre effektiv än den noterade och så vidare. Genom att hitta ineffektiva marknader hittar man ställen där felprissättningar sker (både upp och ned). Där finns råmaterialet som behövs för att slå index. Det är dock fortfarande ingen garanti eftersom man behöver fortfarande tänka annorlunda och mer rätt än andra.

  Hälsningar,
  Jan & Caroline

  Länkar
  ====
  Bloggen: https://bit.ly/rt227
  Patreon: https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Diskussioner:
  Förra avsnittet: https://bit.ly/rtfa224
  Dagens avsnitt: https://bit.ly/rtfa227


  Innehållsförteckning
  ====
  00:03:12 - Repetition: Second level thinking
  00:08:40 - Diskussion om second level thinking
  00:12:58 - På börsen spelar alla på samma plan
  00:20:11 - Rikatillsammans-communityn
  00:22:34 - Fyra antaganden om effektiva marknadshypotesen (EMH)
  00:30:54 - Pågående dragkamp mellan passiv och aktiv förvaltning
  00:33:14 - Second level thinking i kombo med effektiva marknadshypotesen
  00:39:01 - Alla har inte tillgång till samma information
  00:44:14 - Kända profiler inom finans hade inte funnits om det var enkelt
  00:52:19 - När är marknaden ineffektiv?
  00:58:16 - Utnyttja ineffektiviteten på marknaden
  01:03:36 - Hur kännetecknar man en ineffektiv marknad?
  01:06:35 - Inte garanterad vinst bara för att marknaden är ineffektiv
  01:08:21 - En skala av ineffektiv och effektiv marknad
  01:12:52 - Sunda frågor att ställa sig själv kring investeringar
  01:18:42 - Du måste kunna identifiera schackmästarens misstag

 • I dagens avsnitt, som är ett samarbete med SPP, har vi ett samtal om ekonomi och pension med sparekonomen Shoka Åhrman. Vi pratar om allt från spar- och pensionsgapet till tumregler för pension från en av Pensionsmyndighetens rapporter.

  Då man bara kan skriva kortare text i beskrivningen, rekommenderar jag att läsa vår längre introduktion på bloggen:
  https://bit.ly/rtspp266

  Vi pratar om konkreta tips för pensionen:
  - Skaffa dig koll via minpension.se
  - Se till att du har tjänstepension - jätteviktigt då den står för en stor del, nästan 25 % av din framtida pension)
  - Försök öka din lön så mycket som möjligt så tidigt som möjligt - 18,5 % + 4,5 % av din lön sätts av, så ju högre i absoluta tal, desto bättre
  - Gör sparandet rättvist - den som är föräldraledig, vab:ar eller har lägst lön hamnar hopplöst efter (läs mer på bloggen)
  - Välj AP7 SÅFA i din premiepension - görs via pensionsmyndigheten.se
  - Se över risken i ditt sparande - följ gärna AP7:s tumregel om 100 % aktier till och med 55 års ålder och därefter lägg på 3 % räntefonder per år.
  - Löneväxling - om du har en lön över 45 000 sek/mån överväg löneväxling
  - Återbetalningsskydd / Efterlevandepension - kan tas bort om barnen är äldre och du har en god ekonomisk situation

  Några tumregler från PM rapport:
  - De flesta kan räkna med 60 % av sin lön i pension
  - Att gå i pension ett år senare höjer pensionen per månad med 6 - 11 procent.
  - Att gå i pension ett år tidigare sänker pensionen per månad med 5 - 6 procent.
  - Varje 1 000 kronor i inkomst ger ca 1,3 kronor per månad i inkomstgrundad allmän och tjänstepension. En månadsinkomst på 30 000 kronor i 42 år innebär en livsinkomst på drygt 15 miljoner kr, 15 000 x 1,3 = cirka 20 000 kronor i livsvarig månadspension.
  - En minskad avkastning med 1 % per år minskar den totala pensionen med drygt 6 procent.
  - Att vänta med att arbeta från 23 års ålder, minskar pensionen med 1 - 3 % per år man skjuter upp arbetsstarten. Att börja arbeta vid 28 kräver att man arbetar mellan 1 - 2 år längre.
  - Ett sparande på 2,7 % från 23 års ålder höjer pensionen med ca 10 % per månad.
  - Att arbeta deltid 50 procent under 10 år under arbetslivet – minskar pensionen per månad med 10 till 13 procent.
  - Att få höjd fondavgift med 1 procentenhet – minskar den premiebestämda pensionen med 21 procent under 40 års sparande.

  På bloggen har vi även publicerat PM:s tabell med hur många månadslöner pension man bör ha vid olika åldrar. T.ex. jag som är 40 år bör ha 41 månadslöner i totalt pensionssparande fördelat på: 30 mån inkomstpension, 5 mån premiepension och 6 mån tjänstepension. Omräknat i belopp ca 1.3 Mkr. Via minpension.se så kan jag jämföra om jag ligger före eller efter.

  Läs gärna som sagt mer i artikeln på bloggen, då t.ex. det är svårt att få med tabell i en podd. 🙂

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Länkar
  ====
  Artikeln: https://bit.ly/rtspp266
  PM rapport: https://bit.ly/rttspppm
  Shoka @ Femina: https://shokaahrman.femina.se/

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 - Intro
  00:10:38 - De vanligaste misstagen som folk gör
  00:16:06 - Vi måste prata mer om risk
  00:19:56 - Risktolerans kan ändras med tiden
  00:23:36 - 4 hinkar-principen
  00:28:29 - Många känner en oro kring sin pension
  00:32:55 - Det finns hjälp att få
  00:38:23 - Rapport från Pensionsmyndigheten
  00:44:56 - 60% av sin lön i pension, bra eller dåligt?
  00:47:44 - Behöver man oroa sig över penisonen?
  00:52:38 - Den stora massan är inte fattigpensionärer
  00:55:12 - Fler vill jobba längre
  00:59:28 - Löneväxling
  01:02:11 - Skillnad mellan män och kvinnors pension
  01:07:58 - En okunskap som drabbar kvinnor
  01:15:20 - Har jag råd att skilja mig?
  01:17:12 - Prioritera framtiden
  01:20:47 - Vad hjälper SPP till med?
  01:25:06 - Spekulera inte med pengar du inte har

 • Dagens avsnitt är ett samtal om ekonomi, FIRE och den ekonomiska resan med vår vän Elisabeth Svensson. Elisabeth var nyligen uppmärksammad i både Aftonbladet och Expressen med rubriken: "Elisabeth, 36, blev mångmiljonär och livsgnistan släcktes" efter ett inlägg på sin blogg.

  Ibland missar man skogen för alla träden. Vi har känt Elisabeth i många år då våra vägar korsades i investeringssammanhang, men typ "glömt" bort att bjuda in henne att prata om sin resa. Hon missade första miljonen på 30 årsdagen med några månader, men tog igen det och är idag vid 36 års ålder mer eller mindre ekonomisk fri.

  Det roliga med Elisabeth är att hennes resa på många sätt påminner om min egen. Hon började spara tidigt, drivkraften var mycket ett "bristtänk" i form av att man ville ha möjligheter och hatade bli begränsad, en önskan om att få vara fri men också en rädsla för att det kommer gå åt helvete. Hon likt mig efter experters råd, t.ex. mycket Ratos, gör en stor förlust och börjar skapa sin egen strategi.

  Det som jag också tycker är så spännande är att medan jag tycker om att maxa inkomster, så är Elisabeth väldigt duktig på och brinner för medveten konsumtion, cirkulär ekonomi och att göra smarta små val.

  Hon delar med sig av dessa i avsnittet. Allt från hur hon och hennes fästman inte har bil, till hur de letade i 3,5 år efter rätt boende med en uthyrningsdel, till hur de även hyr ut sin lägenhet och har inrett med det i åtanke (två kylar, låsbara möbler etc) och så vidare.

  Men det handlar även om att inte ha fördomar och verkligen hedra många bäckar små som jag är ganska dålig på. Ett extremt talande exempel. Elisabeth har inte bil men har ändå en garageuppfart. Trots att det är mitt i ett villaområde så bestämmer hon sig för att hyra ut garageuppfarten och lyckas med det. Samma sak med en liten massagestudio i källaren och många små grejer. Sjukt imponerande.

  Vi pratar även lite om tomheten som uppstår när man når sitt mål. Skammen över att ens känna att man har ett problem med något som andra bara skulle önska sig. Lite känslan av skam över ett lyx/i-landsproblem.

  I slutet (som vi filmade efter att vi var klara) påpekar Elisabeth också vikten av självförtroende och det som hon upplever att jag missuppfattat med bl.a. FIRE. Att det inte bara handlar om att byta jobb eller starta eget. Att hon t.ex. fortfarande har sitt jobb som projektledare på E.On. och att det tog henne nästan två år att starta eget. Att det i mångt och mycket handlar om både självkänsla och självförtroende.

  Avslutningsvis vill vi tipsa om vår community på Patreon. Det finns mängder av extra-material, under kommande veckorna två konkreta investeringscase bl.a. en fond som inte går att köpa på Avanza/Nordnet, bokklubb och mycket mer. Hoppas vi ses där!

  Många hälsningar,
  Jan (och Caroline)

  Länkar
  ====
  Artikeln på RikaKvinnor.se
  https://bit.ly/rtelisabeth

  RikaTillsammans-communityn:
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 - Intro
  00:05:05 - Välkommen Elisabeth Svensson
  00:10:01 - Bristtänk som drivkraft
  00:16:23 - Ett intresse för pengar
  00:20:00 - Full koll på utgifterna
  00:22:17 - Medveten konsumtion, uppföljning och budget
  00:27:40 - Öka intäkterna medan utgifterna är konstanta (låga)
  00:35:16 - Tjäna pengar på sitt hus
  00:40:07 - Bilpool istället för att äga bil
  00:46:42 - Många bäckar små
  00:51:47 - Blev dollarmiljonär och det blev lite tomt
  00:53:48 - Luften går ur när man når sitt mål.
  00:59:30 - Nya idéer på hur man kan hjälpa andra
  01:04:44 - Brinner för kvinnors sparande
  01:07:33 - Sämsta rådet inom finans
  01:13:38 - Eftersnack: "Det du Jan har missuppfattat om FIRE"
  01:17:07 - Det handlar mycket om självförtroende och självkänsla

 • Den heliga graalen inom sparande är att "slå index". Att vara bättre än den genomsnittliga investeraren eller marknaden. Marknadens genomsnittliga avkastning är ju enkel att få genom en fondrobot eller en global indexfond. Något vi tjatar om var och varannan vecka (i alla fall sedan avsnitt #99). Eftersom det är så enkelt då borde det bara vara marginellt svårare att slå index, eller?

  I en serie avsnitt kommer vi att dyka ner i ämnet "Vad krävs för att slå index?". Vi bygger serien på Howard Marks briljanta bok: "The most important thing" och hans aktieägarbrev. Marks är en av få som problematiserar frågan och inte blir fundamentalistisk åt något håll i form av att "index går inte att slå" / "index är enkelt att slå".

  Dessa avsnitt är INTE några nybörjaravsnitt. Snarare tvärtom. Vi rekommenderar alltid avsnitt #99 och avsnitt #190 för dig som är ny. Det är de enda två avsnitt man egentligen behöver om man är en normal sparare och bara vill ta bra hand om sina pengar.

  Det betyder inte att man inte kan eller ska lyssna på denna serien. Tvärtom kommer den förmodligen att ge en bättre förståelse i svårigheten att faktiskt slå index. På sätt och vis övertygar den mig personligen om det briljanta i att spara i indexfonder/en fondrobot. För det kräver ingen tid, ingen ansträngning, ingen kompetens, ingen uppföljning, ingen ambition, inget engagemang och är bara beroende av ett engångsjobb på 15 minuter på 10 år. Över tid, lär det dessutom ge en bättre avkastning än de flesta andra, då de underpresterar mot just index.

  Låt oss titta på andra sidan av myntet. Vad krävs för att vara bättre än genomsnittet, det vill säga bättre än index eller marknaden? Det första steget, av många, är att man behöver tänka, vara och göra annorlunda. Det i sig räcker inte. Man behöver dessutom vara bättre. Hela dagens avsnitt kan sammanfattas i "ANNORLUNDA och BÄTTRE".

  I det första kapitlet i boken kallar han det för "Second level thinking". I brist på bättre översättning så kallar vi det tänka tanken slut eller tänka på nästa nivå. Ett trivialt exempel är att första nivåns tanke är: "Det är ett bra företag och därför investerar jag i aktien." Motsvarigheten på nästa nivå är: "Det är ett bra företag, men alla vet att det är ett bra företag. Därför är aktien överskattad och överprisad och därför bör man sälja den." I avsnittet tar vi upp ytterligare exempel, allt från Storskogen-aktien till hur elektrifieringen av bilar kommer leda till färre dödsfall till följd av cigaretter.

  För att slå marknaden, krävs som ett första steg, att man har en prognos som inte följer konsensus på marknaden. Problemet är att dessa prognoser är riktigt svåra att göra rätt. De är nästan ännu svårare att agera på, inte minst från ett beteende- och portföljperspektiv. För du ställer dig utanför flocken och säger att alla andra har fel. Men, man kan inte göra samma sak som alla andra och förvänta sig att få ett extraordinärt resultat. Av egen erfarenhet kan jag säga att det är extremt svårt, det märkte jag inte minst för två veckor sedan i analysen av Storskogen (där jag fortfarande har en icke-konsensus position).

  Jag påstår att de som säger att de som säger "det är enkelt att slå index" inte har en susning om behovet av "second level thinking" eller ens att det existerar. Man faller lätt för att om man bara lägger tid och energi på "sparande" och aktier så kommer man slå index. Så är det inte. Alla kan inte slå index eller vara en framgångsrika investerare. Tyvärr. Uppsidan är att alla däremot kan få en genomsnittlig avkastning via en fondrobot/indexfond på 15 minuter. 🙂

  Vi ser fram emot era kommentarer!
  Jan och Caroline

  PS. Denna bok ingår just nu i vår bokklubb på Patreon.

  Länkar
  ======
  Avsnitt #90:
  https://bit.ly/avsnitt99

  Patreon:
  https://www.patreon.com/rikatillsammans

  Fondrobot (sponsrad):
  https://rikatillsammans.se/partner/lysa

  Artikel, Innehållsförteckning & bildspel:
  https://rikatillsammans.se/second-level-thinking/

 • I dagens avsnitt intervjuar vi Monica Sjödin som generöst delar med sig av sin ekonomiska resa där hon på 6 år gick från utbränd till ekonomisk fri.

  Monica arbetade i nästan 20 år som framgångsrik projektledare inom IT på företag som bl.a. SAAB. Efter en tid kroppen ut sin rätt och Monica blev sjukskriven för utbrändhet när hon var 49 år gammal. Det blev starten på en resa - både en mental och ekonomisk - som idag sex år senare har gett Monica möjligheten att själv välja vad hon vill göra i livet.

  Vi har haft förmånen att träffa Monica i olika sammanhang tidigare, bland annat genom att hon hänger lite på RikaTillsammans-forumet, i utbildningar och i hennes grupp på Facebook: "Pensionsguiden" (se länk nederst).

  I mångt och mycket är Monicas resa lik många andras som har haft ekonomisk frihet som mål. Det handlar om att våga lyfta på alla stenarna i sitt liv, att medvetet välja vad som är viktigt och vad som inte är det. Det handlar även väldigt mycket om modet att våga gå efter det man önskar samtidigt man behöver lita på att belöningen kommer i framtiden. Att det är okej att avvara idag för att få mer i framtiden.

  Det som jag också uppskattade väldigt mycket i samtalet med Monica var att vi berörde några av de saker som man inte alltid pratar om inom FIRE-sammanhang. Vi pratade om den personliga resan det handlar, om att våga bestämma sig och göra ett åtagande. Att säga att något är viktigt och vara oresonlig i det. Att prioritera sig själv. Något som jag själv har en hel del att växa i.

  Vi pratar även om att jobba på alla sidorna i en ekonomi. Inom FIRE-rörelsen är det - enligt mig - ett ibland osunt fokus på att spara och "dra ner". Med Monica berör vi absolut ämnet, bl.a. genom hennes inspiration av Marie Kondo, men vi pratar också om att öka inkomsterna. Hur Monica vågade tro på sig själv, ta steget och starta ett eget företag. Hur det också gjorde det möjligt att på ett år tjäna in långt mer än en extra årslön.

  Vi pratar även konkret om hur Monica använt de extra pengarna för att investera och arbeta både med tillgång- och skuldsidan i en ekonomi. Sedan är det som Monica säger att vi har haft ett par goda börsår som accelererat processen, men hur viktigt kassaflödet faktiskt är.

  Slutligen diskuterar vi även en del konkreta och handfasta råd kring Pension som Monica är väldigt duktig på, några området där vi inte är överens och andra där vi är det väldigt väl. Vi hoppas att Monica kan inspirera dig lika mycket som oss.

  Tack för den här veckan,
  Jan och Caroline

  Länkar
  =====
  Artikeln i Aftonbladet med Monica
  https://bit.ly/rt223aftonbladet

  Uppskattad forum-tråd med Monica
  https://bit.ly/rt-monica

  Pensionsguiden-gruppen på Facebook:
  https://www.facebook.com/pensionsguiden.nu

  Innehållsförtecking
  ====
  00:03:49 - Från sjukskriven till FIRE
  00:06:26 - Det som lockade var friheten
  00:10:28 - Financial freedom 55
  00:13:00 - Hur började processen?
  00:17:05 - Sålde radhuset och köpte två lägenheter
  00:21:22 - Medveten konsumtion
  00:26:05 - Behöver man dra ned på sin livskvalité?
  00:29:56 - Hur mycket ska man ha på bankkontot vs investerat?
  00:33:20 - Att bli konsult
  00:38:26 - Ha tilltro till din förmåga
  00:43:18 - Monica förlorade 15% som nybörjare på börsen
  00:47:14 - Portföljen blir mer passiv med åren
  00:49:53 - Vad skulle du ge dig själv för tips?
  00:52:32 - Lyssna inte för mycket på andra
  00:56:24 - Vad ska man tänka på inför pensionen?
  00:59:40 - Frågor från facebookgruppen pensionsguiden
  01:03:17 - Riskjustering när man har uppnått sitt mål?
  01:07:39 - Idag har Monica en annan frihetskänsla
  01:10:50 - Vikten av att spara långsiktig
  01:17:13 - Handfasta råd om tjänstepension
  01:19:20 - Tjäna pengar på sådant du tycker är roligt
  01:24:01 - Motivation och hotivation
  01:27:39 - Inställning till löneväxling
  01:29:55 - Monicas grupp Pensionguiden på Facebook

 • I dagens avsnitt, som är ett samarbete med elbolaget Tibber, intervjuar vi medgrundaren och VD:n Daniel Lindén. Vi pratar om de höga elpriserna, hur man kan tänka kring elavtal, självklart diskuterar vi frågan "fast eller rörligt elpris?", de nya effektavgifterna som har införts i Göteborg, hur man kan sänka sin elräkning, elbilar, de nya elmätarna som rullas ut i Sverige och om det är lönsamt med hemautomation eller ej.

  ==
  Sponslänk: https://rikatillsammans.se/partner/tibber
  ==

  När vi flyttade till vårt hus 2016 valde vi efter mycket research elbolaget Tibber som leverantör. Det som attraherade oss var tankespjärnet i: "Vi på Tibber är ett elbolag som vill att våra kunder ska förbruka mindre el då vi inte tjänar några pengar på elförbrukningen."

  Framförallt var det viktig för oss eftersom vi förbrukar ca 30 000 kWh per år, vilket är nästan dubbelt så mycket som en vanlig villa. Med Tibber fick vi timmätning, grön el och en intressant app till telefonen. I utbyte betalar vi 39 kr i månaden. Att man sedan inte kan byta bort elnätsbolaget (E.On. i vårt fall) är en annan historia som vi också pratar om.

  Några tips på hur man kan sänka elräkningen:
  - Kolla att du har rätt säkring till din förbrukning (16, 20 eller 25A)
  - Se över din förbrukning, en lägre användning får du "dubbelt betalt" för
  - Byt till ett rörligt avtal med timdebitering
  - Se över de avgifter som du betalar
  - Se över uppvärmning i huset
  - Kan du göra vissa av dina prylar smarta?

  Något som vi lade en tid på var att diskutera de nya effektavgifterna som elnätsbolagen runt om i Sverige tenderar införa. Det betyder att man kommer att få betala, inte bara hur mycket el vi använder men det kommer även differentieras när vi använder den och till vilken total effekt. Något jag hade lite åsikter om, men Daniel bemötte väl.

  Vi diskuterar även smarta prylar och delar upp dem i olika kategorier, sådana som sparar en pengar, sådana som ger komfort och sådana som bara är coola. 🤓 Det vi i alla fall konstaterade att det första steget är att skaffa sig insikt. I steg ett kan man göra det via appen som delar upp det på timbasis, alltid-på, värme och beteende.

  Ett sista tips vi pratade om var att utnyttja det bidrag som staten just nu ger för att installera laddbox. Man får 50 % rabatt på både arbete och material. Det höjer värdet på huset / BRF så det är relevant att göra det även om man inte har elbil men planerar sälja.

  Ett stort tack för denna veckan!
  Jan och Caroline

  PS. Jag rekommenderar verkligen att använda Tibbers kundtjänst för hjälp kring smarta hem. Upplever att de som jobbar där kan mer om smarta hem än på Kjell & Co och andra ställen. T.ex. fick jag hjälp med både laddbox, värmepumpsfrågor, de olika systemen och liknande.

  PS2. På bloggen har vi lagt upp en hel del bilder från appen, som verkligen är riktigt bra.

  Sponsrad länk till Tibber:
  https://rikatillsammans.se/partner/tibber

  Elmätare PULSE: https://bit.ly/rtpulse
  Elmätare WATTY: https://bit.ly/rtwatty

  Innehållsförteckning:
  00:09:38 - De bästa tipsen för att sänka sin elräkning
  00:14:18 - Vad betyder de olika delarna på fakturorna?
  00:19:20 - Elpriset är olika beroende på vart du bor
  00:22:34 - Varför är el så dyrt?
  00:28:23 - Grön el
  00:35:20 - Effekttariff
  00:40:40 - Höja elnätsavgift eller ha en effekttariff?
  00:44:40 - Prismässigt har elpriset inte varit dyrare än nu
  00:50:13 - Ska man binda sitt elpris?
  00:53:40 - Köpa solceller privat, lönsamt?
  00:59:16 - Elnätsbrist och elbil, går det ihop?
  01:07:12 - Att ladda sin elbil i fjällen
  01:10:14 - Kolla din huvudsäkring
  01:12:05 - Nya elmätare i alla svenska hushåll
  01:15:46 - Smarta prylar i hemmet
  01:19:48 - Ekonomiska fördelar med vissa smarta prylar

 • I dagens avsnitt intervjuar vi David Vestin som är forskare och senior rådgivare på Riksbanken. Det blir ett längre och förhoppningsvis allmänbildande avsnitt som berör allt från; "hur skapas pengar?" till betalsystemet RIX, e-kronor, skillnaden på centralbankspengar och affärsbankspengar, Sveriges guld- och valutareserv, inflation och mycket annat kul.

  Jag ska vara helt ärligt att dagens avsnitt på många sätt kastade ljus på saker som jag inte hade en aning om. I vissa fall är det till och med så att livet kändes lite enklare innan jag t.ex. visste att det var skillnad på affärsbanks- och centralbankskronor. Även om David är väldigt pedagogisk så fick jag gå tillbaka och lyssna både en och två gånger innan jag hängde med på allt. Så om du också är förvirrad (på en ny nivå) så är du inte ensam. 🙂

  En av kärnpunkterna som jag verkligen tog med mig var Davids påstående om att "Så länge vi inte oroar oss särskilt mycket för kronans värde idag eller imorgon, så gör riksbanken ett bra jobb." I länder som Libanon, Venezuela eller andra länder med hög inflation eller instabila finansiella system går mycket energi på dagsbasis åt att oroa sig för sina pengar.

  Vi tänker t.ex. inte på att det är skillnad på 100 kr på banken eller 100 kr i kontanter. Även om vi från tid till annan kan oroa oss för framtida inflation, de stora mängder pengar som trycks framförallt i USA, så är det ändå inte top-of-mind för de flesta av oss. På sätt och vis ett tecken på att det fungerar.

  Vi pratar naturligtvis om inflation, både skillnaden på tillgångs- och lönekronor, inflationsmålet och många andra saker. Även efter två timmar så känns det som att det finns fler frågor att ställa och saker att förstå. Jag upplever dock att David gav ett perspektiv som sällan lyfts fram, att det handlar om att se helheten. Att man t.ex. inte bara kan stirra sig blind på Riksbanken utan behöver t.ex. även titta på Riksgälden, banker och de andra aktörerna i systemet.

  Vi passar även på att ställa några av de frågor som ni lyssnare har skickat in såsom: måste butiker acceptera kontanter? Hur går projektet med e-kronor och vad är syftet med dem? och Har guldreserven förändrats över tid?

  Ett stort tack till dig som följer oss, Riksbanken och David som ställde upp. Förhoppningsvis får vi möjligheten att återkomma med ett uppföljande avsnitt i framtiden. Ställ därför gärna följdfrågor i kommentarerna så sparar jag dem. 👍

  Många hälsningar,
  Jan och Caroline

  Innehållsförteckning
  ====
  00:00:00 - Intro
  00:03:43 - Välkommen David Vestin från Riksbanken
  00:05:55 - Syftet med centralbanker
  00:11:59 - Har alla länder en Riksbank?
  00:16:36 - Varför har Riksbanken guld i guld- och valutareserven?
  00:18:45 - Använde Sverige guld för att köpa dollar i finanskrisen?
  00:22:09 - Penningpolitik och finansiell stabilitet
  00:24:51 - Vad är pengar och hur skapas de?
  00:35:15 - Riksbankens roll i betalningssystemet
  00:41:07 - Bankerna betalar ränta till Riksbanken
  00:47:12 - Ett fraktionellt banksystem
  00:52:33 - Centralbankens pengar är ett slutet system
  00:57:11 - Regleringar som styr bankerna
  01:00:50 - Insättningsgarantin garanterar stabilitet i systemet
  01:04:20 - Riksbankens projekt om e-kronor
  01:06:37 - Är E-kronor och kryptovalutor samma sak?
  01:10:14 - Centralbankens verksamhet ska inte vara intressant
  01:17:55 - Måste butiker acceptera kontanter?
  01:20:16 - Penningpolitik
  01:25:52 - Ingen som använder inflationsmål lägre än 2 %
  01:31:32 - Olika typer av inflation
  01:39:27 - Är bostadspriserna ett problem?
  01:42:44 - Lönekronor och tillgångskronor
  01:58:38 - Styrräntan, Riksbankens viktigaste verktyg
  02:02:44 - Tack för idag David.

 • Idag svarar bilrådgivaren Erik Naessén på era frågor kring bilköp, andrahandsvärde, batterier, saker att tänka på, om man ska sälja sin bensin/dieselbil idag och många fler. Han delar även med sig av sina bästa tips och avslutar därmed vår serie om att köpa bil. 🙂

  De senaste veckorna har bilekonomi och bilköp varit ett återkommande tema, mest för att vi själva varit i processen att byta bil. Det har varit en spännande resa, då många ”sanningar” som jag har haft om bilköp och bilägande varit riktigt fel.

  Allt från att ”det minst dåliga sättet att köpa bil är att köpa en tre år begagnad bil som gått ca 4500 mil”, ”att det är billigare att behålla en befintlig gammal bil än att köpa en ny” till att ”privatleasing bara är till för dem som inte har råd”.

  I förra avsnittet intervjuade vi Erik Naessén som vi träffade via RikaTillsammans-forumet där han skriver som @Skogstomten. Erik hade skrivit många kloka inlägg om just ekonomi och bil. Han kastade ljus på att ett det är klurigt med bilköp eftersom det kräver kompetens inom flera olika områden. Något som få besitter, eftersom man ofta är specialiserad på ett av områdena. För att ta något exempel, för att köpa bil behöver man ha koll på:

  - Bilbranschen – detaljkunskap om bilar, bilalternativ och andrahandsvärden
  - Finanserings- och leasingalternativ
  - Företagsekonomi – skatteregler, regler för utdelning och skatt på lön, utdelning, 3:12-regler m.m.
  - Skatteregler – förmånsvärdeberäkningar och liknande

  Då det snabbt blev komplext valde vi att anlita Erik för att hjälpa oss med bilköpet. Det visade sig att han driver eget som bilrådgivare och hjälper till vid bilköp. Avsnittet är inte sponsrat av Erik, snarare tvärtom, eftersom vi har betalat honom för hjälpen. Men då han hjälpte oss att spara mer än 50 000 SEK vi bjuder gärna på lite gratisreklam.

  https://elbilsexpert.com/hjalp-vid-bilkop/

  Till det här avsnittet finns nämligen ett bonusavsnitt där Erik går genom den bilkalkyl som han gjorde för att hjälpa oss med att komma fram hur bilen skulle finansieras. Det galna var att det skiljde över 140 000 kr beroende på hur man valde att köpa bilen(!?).

  Vi pratar alltså inte om olika bilmodeller. Vi pratar fortfarande om samma Tesla Model Y, men bara olika sätt att finansiera den. Tyvärr finns inte avsnittet i poddform, men du kan läsa mer nedan:
  https://rikatillsammans.se/bilkalkyl-tco-kalkyl/

  I specifikt det här avsnittet svarar Erik på många av de frågor som ni läsare har skickat in eller som kom upp i forumet sedan de förra två avsnitten. Du kan använda innehållsförteckningen nedan för att navigera mellan frågorna:

  00:00:00 - Intro
  00:04:30 - Erik Naessén, bilrådgivare
  00:10:49 - Hur stor värdeminskning ska man räkna med i TCO-kalkyler?
  00:15:17 - Hur bra är batteriet i elbilar?
  00:19:44 - Ska man paniksälja sin disel/besinbil nu?
  00:22:28 - Är det värt att investera i en ICE-bil nu?
  00:27:57 - Vad ska man tänka på med hybridbilar?
  00:34:23 - Förmånligt att leasa bensin-, eller dieselbil?
  00:38:53 - Hur äger jag bil billigast möjligt?
  00:42:34 - Hur kan man jämföra batterierna i bilar?
  00:44:56 - Hur lång räckvidd har en elbil?
  00:47:08 - Hur säkra är bilar idag?
  00:54:26 - Är det ett problem att elbilar är tunga?
  00:59:02 - Varför ska man köpa en dyrare bil över huvud taget?
  01:03:52 - Är privatleasing förmånligt vid höga miltal?
  01:06:33 - Kommer skatten på elbilar höjas?
  01:10:04 - Vilken typ av bilar är mest förmånliga att behålla över tid?
  01:12:16 - Hur funkar självrisk vid privatleasing?
  01:16:33 - Få hjälp med bilköp på elbilsexpert.com

  Vi lovar att det här är det sista avsnittet om bilar på ett långt tag. Vår nya bil kommer imorgon, samtidigt kommer vi sälja V70 och på det sättet har resan kommit till sin ände. Lovar. 😂

  Tack än en gång för ditt tålamod och för att du hänger med oss på RikaTillsammans,
  Jan och Caroline Bolmeson

  ====
  Tidigare avsnitt om bil:
  Del 1: Poddavsnitt #216
  Del 2: Poddavsnitt #217
  Bonus: https://rikatillsammans.se/bilkalkyl-tco-kalkyl/